Quantcast
Channel: Ronde om Texel » Ronde om Texel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

SURFTOPPERS UIT BONAIRE MAKEN ONVERWACHTSE OMWEG VOOR ONK MARATHON WINDSURFEN

$
0
0

Paal 17, Texel- 5 juni 2015. Zaterdag 6 juni gaat de Ronde om Texel by Paal 17 van start. Naast het klassieke Rondje voor catamarans wordt voor het tweede opeenvolgende jaar na een aantal jaren onderbreking de Ronde Windsurfen ook weer georganiseerd. Diverse toppers uit de surfwereld gaan deze titanenstrijd aan: zo’n 100 kilometer over Wadden- en Noordzee.

Casper Bouman - foto Sander van der BorchONK Marathon Windsurfen kent top-deelnemersveld uit binnen-en buitenland
Bekende namen uit de Nederlandse surfwereld gaan de strijd op het water aan: uiteraard titelverdediger van 2014 Dennis Littel, Olympisch kampioen 2012 Dorian van Rijsselberghe, zijn broer en meervoudig Nederlands kampioen Adriaan van Rijsselberghe, Delta Lloyd RS:X Kernploegsurfer en trainingspartner van Dorian, Kiran Badloe en tweevoudig wereldkampioen (RS:X en Formula) Casper Bouman.

Bonairiaanse surftoppers maken onverwachtse omweg via Texel
Maar ook uit het buitenland komen een paar ‘cracks’ aan de start. Na een oproep van Casper Bouman besloten Taty Frans en Amado Vrieswijk uit Bonaire hun trip naar de PWA Costa Brava, die van 9 t/m 14 juni plaatsvindt, te ‘rerouten’ met een tussenstop op Texel, om mee te doen aan de Ronde. Taty Frans is een begrip, een freestyle en slalom windsurfprofessional die in de top meedraait van de Professional Windsurf Association (PWA). En de jonge surfer Amado Vrieswijk (19 jaar) is een rising star in dit internationale circuit. Beide surfers zijn ook in het slalomcircuit actief.

Track & Trace is uitkomst voor organisatie van de Ronde Windsurfen
Het Open Nederlands Kampioenschap Marathon Windsurfen kent, vanuit veiligheidsoverwegingen, een beperkt aantal startplekken van 50, en staat open voor surfers ouder dan 15 jaar en met een geregistreerd slalom-, formula- of raceboard.

In het verleden werd de Ronde Surfen al vaker georganiseerd. De selectie was streng omdat destijds een goed track & trace systeem ontbrak. Omdat de Ronde de veiligheid als eerste prioriteit heeft, waren er destijds meer mensen in de organisatie nodig (rescueboten) dan dat er deelnemers waren die dit avontuur aandurfden. Na een paar spannende momenten: ooit is een surfer op de Afsluitdijk beland, een andere surfer hield het voor gezien zonder zich af te melden, waardoor de helicopter werd ingezet voor een zoekaktie, besloot het Rondebestuur destijds dit niet meer te doen. Want wat al jaren een constante factor is binnen de Ronde en ook nooit zal veranderen is dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft.

In 2014 kwam de Ronde Surfen weer terug. Nu ook voor de surfers gebruik wordt gemaakt van een goed track & trace systeem, is het waarborgen van de veiligheid weer goed te managen.

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppGoogle+


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8